De (on)zin van outplacement

de zin van outplacement

Een arbeidsrelatie is, het woord zegt het al, een relatie waar twee partijen voor nodig zijn. Een werknemer en een werkgever. Wil รฉรฉn van de twee niet meer, om wat voor reden dan ook, dan wordt het vrij lastig om nog met elkaar door te gaan. Je kunt mediation proberen, maar daarna houdt het eigenlijk wel op.

Vaak ontstaan er dan gesprekken over de beรซindiging van de arbeidsovereenkomst. Dit heeft met name voor werknemer verregaande gevolgen; je raakt je bron van inkomsten kwijt, maar je lasten lopen onverminderd door. Het kan je mentaal raken en je onzeker maken. Ligt het aan mij? Hoe ziet mijn toekomst eruit? Kan ik nog wel voor mijn gezin zorgen? Een goede regeling biedt dan voordelen ten opzichte van een conflict, wat uit kan lopen op een burn out of op een vervelende rechtszaak.

Gelukkig zie ik in de praktijk steeds vaker dat een goed gesprek tussen werknemer en werkgever mogelijk is. En dat partijen hierbij tot een goede regeling komen. Meestal wordt de eerste stap gezet door de werkgever die een vaststellingsovereenkomst aanbiedt aan de werknemer. Hiermee worden de WW-rechten veiliggesteld, maar kunnen ook over andere punten afspraken worden gemaakt. Zoals over de opzegtermijn, betaling van een vergoeding, maar ook bijvoorbeeld afspraken over een concurrentiebeding.

Wat ik zie is dat in ongeveer 15% van de vaststellingsovereenkomsten een budget wordt aangeboden voor outplacement. Met dat budget kun je op kosten van je werkgever een gespecialiseerd bedrijf inschakelen die je van werk naar werk helpt.

Opvallend daarbij is dat werknemers hier vaak het nut niet van inzien. En mij vragen om dat outplacementbudget in te ruilen voor een hogere ontslagvergoeding. Daar denken ze meer aan te hebben. Wat ik deze werknemers vertel, en wat ik met deze blog nog extra wil benadrukken: schrijf outplacement niet zomaar af!

Sterker nog; het kan juist een hele mooie oplossing bieden. Outplacement kan er namelijk voor zorgen dat jij snel weer aan het werk kunt gaan. Waardoor je niet te maken krijgt met de onzekerheid van een werkeloosheidsperiode en jouw inkomen is veiliggesteld.

Biedt jouw werkgever daarom outplacement aan, dan is mijn advies dit serieus te overwegen. Of vraag er actief om als dit niet meegenomen is. Neem contact op met een outplacementbureau. Laat hen uitleggen wat ze voor jou kunnen betekenen. Want dit kan zomaar eens een win-win situatie opleveren.

Dankjewel Suzanne van Dijsseldonk zoals je, outplacement, belicht in jouw inspirerende blog. Een onderwerp dat vaak over het hoofd wordt gezien maar van vitaal belang is in de wereld van werk.

blog (1)
Deel dit bericht