Werk- privé (uit) balans

Werk- privé (uit) balans?

Je kent het vast wel: je zit vast in een dagelijkse sleur van werk, huishouden, en andere verantwoordelijkheden. Je hebt nauwelijks tijd voor jezelf, laat staan voor de mensen en dingen waar je echt om geeft. Het gevolg? Je voelt je gestrest, uitgeput en ontevreden. Dit is een teken dat je werk-privébalans uit evenwicht is.

Een gezonde werk-privébalans is van groot belang voor je algehele welzijn. Het kan een uitdaging zijn om deze balans te vinden en te behouden, maar het is zeker de moeite waard. Een goede balans tussen werk en privéleven helpt je om beter om te gaan met stress en zorgt voor meer energie, betere relaties en meer voldoening in het leven.

Maar wat betekent een goede werk-privébalans nu precies? Het betekent dat je een evenwichtige verdeling hebt tussen werk, familie, vrienden, hobby’s en andere activiteiten die je belangrijk vindt. Dit kan voor iedereen anders zijn en er zijn geen standaardmaten die voor iedereen gelden. Het gaat erom dat jij je er goed bij voelt.

Het vinden van de juiste balans kan een uitdaging zijn, vooral als je een drukke baan hebt en/of veel verantwoordelijkheden thuis. Maar het is belangrijk om prioriteit te geven aan de dingen die belangrijk zijn in het leven, zoals dierbaren, hobby’s en sociale activiteiten, naast het werk. Het gaat niet vanzelf over en het leven is te kort om niet 100% gelukkig en tevreden te zijn.

Maar wat als je werk-privébalans niet in evenwicht is? Dan is het tijd om iets te doen. Dit gevoel van onvrede verdwijnt namelijk niet vanzelf. Het is belangrijk om de regie te nemen en je eigen verantwoordelijkheid te nemen. Kies voor meer ontspanning, meer energie, meer voldoening. Ja, dat is mogelijk! Er zijn altijd dingen die je kunt doen om stapje voor stapje de juiste richting in te gaan.

En als je denkt dat je geen tijd hebt voor ontspanning, bedenk dan dat ontspanning essentieel is voor een gezond leven. Het helpt je om stress te verminderen en te herstellen van de dagelijkse drukte. Bovendien kan het je creativiteit en productiviteit stimuleren.

Vijf tips om een stap te zetten bij het herstellen van je balans:

  • Hoe ziet jouw dag eruitWat doe je van uur tot uur? Hoe laat sta je op, hoe laat ga je de deur uit, hoe laat eet je, met wie en hoe lang duurt de maaltijd, hoeveel tijd besteed je aan televisiekijken, aan de social media, aan je hobby’s, je familie en vrienden, etc. Zijn er dingen waar veel tijd in gaat zitten maar waar je geen werkelijke voldoening uit haalt of die eigenlijk niet nodig zijn? Neem dan nu het besluit om hier verandering in aan te brengen. Niet alles ‘moet‘.
  • Wat zijn jouw energiegevers en energieslurpers? Denk hierbij aan werk, familie, gebeurtenissen, ontspanning, sociale contacten, vrijetijdsbesteding, of andere categorieën. Welk lijstje is langer? Welke dingen op het lijstje energievreters kun je anders of minder doen?
  • Voer een laagdrempelige verandering door die bijdraagt aan jouw energie. Voer deze verandering consequent uit en reflecteer regelmatig wat dit je heeft opgeleverd.
  • Zeg eens wat vaker NEE. Wanneer je twijfelt of te vaak geneigd bent om direct ja te zeggen, zeg dan eens; “Ik ga er even over nadenken en kom er later op terug”
  • Vier je successen, hoe klein het stapje ook is. Iedere keer dat je aan het einde van de dag kunt terugkijken op een goede dag, het mag gevierd te worden.

Accepteer niet langer van jezelf een leven dat niet in balans is. Kom naar de workshop Werk- privé (uit) balans. Stuur een mail naar Carin@klik-hr.nl

Deel dit bericht