We leven in een maatschappij waarin we voortdurend van alles moeten en waarin veel wordt opgedrongen en als relevant wordt aangezien. Herken jij je in patronen waarin je meer hyper wordt, meer moe, een kort lontje krijgt of slecht kan concentreren binnen je werk of thuis? Het kan zijn dat je brein overprikkeld is.

Onze hersenen functioneren namelijk continu omgevingsprikkels, ze laten alleen relevante prikkels toe. Dat gaat helemaal vanzelf. Ondanks dat lockdown perioden toch al weer een poos achter ons liggen lijkt overprikkeling nu toch een groter probleem dan daarvoor. Terwijl mensen voor die tijd zich ook overbelast konden voelen. We leven in een maatschappij waarin we voortdurend van alles moeten en waarin veel wordt opgedrongen en als relevant wordt aangezien. De prikkelarme perioden gaf ons wellicht het inzicht van de ‘gekte’ in de wereld die we voorheen normaal vonden.

Sommigen mensen zijn van nature prikkelgevoeliger, zij zijn anders ‘bedraad’ zoals bij autisme, ADHD, hoog sensitiviteit. Maar het brein kan ook veranderen of tijdelijk minder belastbaar worden door ziekten, burn-out, zwangerschap, vermoeidheid of stress. Of door een periode waarin je prikkels bent ontwend.

Het is de kunst om manieren te gaan zoeken die voor jou werken, hoe je in een drukke omgeving of een stressvolle periode om kan gaan met de verwerking van prikkels. Jezelf kalmeren na een hectische perioden of in het moment kan je enorm veel opleveren. Het is goed om teveel prikkels even te vermijden maar volledig uit de weg gaan kan er ook voor zorgen dat we opnieuw niet goed gaan functioneren, dit leidt tot onderprikkeling.

Enkele tips;

Leer de eerste signalen van overprikkeling kennen. Hoe uit het zich bij jou? Wat gebeurde er, welke emoties had je voordat het mis ging? Denk aan gespannen schouders, bekritiserende gedachten over jezelf, kortaf reageren op je collega’s, je werk niet meer kunnen overzien.

Neem in het vervolg rust wanneer je deze signalen opnieuw krijgt. Doe iets wat je kalmeert, zoals een wandeling maken, een ademhalingsoefening, je gevoel bespreken.

Wat maakt dat je (veelvuldig) in deze situatie terecht komt?
Tijdens loopbaangesprekken bespreken we onderwerpen als grenzen aangeven is er aandacht voor communicatie, gevoelens uiten en assertiviteit. Heb jij het gevoel dat hierin ontwikkelmogelijkheden voor je liggen, spreek het uit en plan vrijblijvend een afspraak met me in.